آنچه بر نوکیشان مسیحی در ایران می گذرد

در سال های اخیر نوکیشان مسیحی ساکن ایران و به قولی مسیحیان فارسی زبان، تحت فشارهای امنیتی و قضایی قرار داشته و برخوردهای خشن و ناقض حقوق بشری توسط حکومت جمهوری اسلامی با آنان صورت گرفته است.

در این بین، با توجه به اخبار و گزارش های بین المللی که ایران را در بین سه کشور اول از لحاظ نقض حقوق مسیحیان قرار داده، حساسیت نسبت به این بخش از جامعه ایران بیشتر شده است.

پیرامون جفاهای صورت گرفته بر نوکیشان مسیحی در ایران، قوانین تبعیض آمیز مذهبی، نقض حقوق بشر و قانون مجازات اسلامی که ناقض حقوق اقلیتهای دینی و عقیدتی در ایران است، روز اول ماه ژوئن امسال، در حاشیه یکی از نشست های مربوط به ایران در دانشگاه سواس لندن، با دو تن، بنامهای محمدرضا صفدری و آزاده س احمدی، فعال شبکه های اجتماعی و از نوکیشان مسیحی گفت و گویی انجام داده ایم.

 

سوال: در ایران همچنان خبر هایی مبنی بر سرکوب نوکیشان مسیحی به گوش می رسد، این برخوردها از چه زمانی آغاز شد؟

قبل از هر چیز برای فرصتی كه برای مطرح شدن وضعیت نوکیشان مسیحی ایرانی دادید تشكر می كنم، در اینجا جا دارد تا مقدمه ی كوتاهی در خصوص تاریخ مدون كلیسا خدمت شما عرض كنم كه بی ارتباط با سوال شما نیست. از زمان آغاز و تشكیل كلیسای اولیه توسط شاگردان مسیح تا به امروز،كلیسا در تمامی دوران خود همواره زیر ظلم و جفای حكومتهای وقت قرار داشت، در دوران كلیسای اولیه مسیحیان توسط امپراطوری روم شكنجه و به صلیب كشیده می شدند و حتی بسیاری از ایمانداران مسیحی را بخاطر اعتقاداتشان به جلوی شیران درنده و گرسنه می انداختند تا بدینوسیله درس عبرتی باشد برای سایرین و تا بدین طریق بتوانند مانع از پیشرفت و اشاعه مسیحیت شوند.

مسیحیان

اما نتیجه این “جفا بر كلیسا” چه بوده؟ می بینیم كه نتیجه معكوسی داشته و نه تنها جلوی حركت كلیسا گرفته نشده بلكه مسیر تاریخ رو عوض كرده و دنیای امروز بر اساس میلاد مسیح تاریخ گذاری شده بطوریکه می گویند پیش از میلاد و پس از میلاد. انجیل خود این حقیقت را اعلان می کند كه تا وقتی در جامعه ای ایمانداران مسیحی وجود دارند جفا هم در كنار آن وجود خواهد داشت.

پس  از این مقدمه باید عرض كنم که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۵۷ و با روی كار آمدن حكومت مذهبی اسلامی ، كلیسا بر طبق اصول و تعالیم خود مبنی بر بشارت انجیل همچنان به حركت تبشیری خودش توسط ایمانداران مسیحی ادامه می داد تا اینكه پس از چند سال كلیسای بشارتی (پروتستان) ایران همواره از سوی حكومت مذهبی تحت فشارهای فزاینده حكومتی قرار گرفت و در این راستا دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی جمهوری اسلامی نیز تعدادی از هموطنان مسیحی را از جمله برخی از چهره های برجسته مسیحی و کشیشان کلیسا را با ماشین ترور و در قالب قتل های زنجیره ایی به شهادت رساندند.

نوایمانان مسیحی ایران تاكنون شهدای بسیاری تقدیم كردند و بارزترین نمونه آن هم كشیش زنده یاد “حسین سودمند” بود كه بخاطر پافشاری در ایمان مسیحیخود در سوم دسامبر ۱۹۹۰ از سوی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی محكوم به “ارتداد” و سپس در محوطۀ زندان مشهد به دار آویخته شده و در مخروبه ای در حومۀ شهر مدفون است. و تا کنون هم این جریانات و موج ارعاب و سركوب و تهدید و بازداشت ها برای جامعه بزرگ مسیحیان ایرانی فارسی زبان و كلیسای بشارتی آن به شكلهای متفاوتی ادامه د ارد.

گفتنی است؛ اکنون حدود سصید نوکیش (یا همان نو ایمان) مسیحی در زندانها و بازداشتگاههای ایران به سر می برند.

همچنین رهبران کلیساها تحت تهدید و فشار هستند چه خودشان و چه خانواده های آنها که یا مجبور به ترک خدمت و یا ترک کشور بشوند البته همه اینها در کنار فشارهایی است که برای محدود کردن فعالیت کلیساهای خانگی است رشد این کلیساها به دلیل همین فشارهایی است که بر کلیساهای رسمی وارد شده و بسیاری از مسیحیان صلاح را بر این دیدند که به جای اینکه در این کلیسا ها مورد توجه مسئولین امنیتی قرار بگیریند به خانه های خودشان در یک گروه کوچکی پناه ببرند و آنجا عبادت خود را داشته باشند اما نگاه امنیتی که خصوصا بعد از سخنرانی علی خامنه ای در قم شد و در آنجا گسترش شبکه کلیسای خانگی به عنوان یک تهدید امنیتی محسوب کردند از آن روز به بعد شاید شدت بیشتری پیدا کرده است و برخورد رسمی با کلیساهای خانگی و کلیساهای رسمی که جلسات خود را برگزار می کنند .

لازم به ذکر است که رهبر جمهوری اسلامی در قم طی سخنانی نست به حضور و رشد کلیساهای خانگی در کشور هشدار داده و خواستار برخورد با آنان شده بود.

 

آیا بیشتر برخوردهای امنیتی و قضایی با افرادی صورت می گیرد که به تازگی به آیین مسیح روی آورده اند؟

بله. در واقع نوكیشان مسیحی و یا همان نومسیحیان كسانی هستند كه با آگاهی و عقلانیت  و اراده آزاد خودشان مسیر و راه به خدا رسیدن رو انتخاب كردن، این اراده آزاد هدیه ای است از طرف خداوند به انسان و یا شاید بعد از حق حیات اولین حقوق انسانی است كه طبق كتاب مقدس بعد از آفرینش به انسان هدیه داده شده است. و حتی خداوند هم در خصوص اراده آزاد انسان هیچ دخالتی ندارد و خود انسان هست كه می تواند مسیر زندگی خودش را انتخاب كند.

 

این نومسیحیان هم بواسطه این هدیه و حق انتخاب آزاد كه از طرف خدا داده شده از دین و یا اعتقادات موروثی خانواده جدا شده اند و الگوی زندگیشان را عیسی مسیح قرار دادند و واضح است كه  بسیاری از حكومت های اسلامی با اجرای قوانین شریعت  اسلام می خواهند مانع از این حق آزاد بشری شوند.

و این موضوع هم در ماده ۱۸ منشور حقوق بشر به صراحت بیان شده، كه هركس حق دارد از آزادی فكر، وجدان و دین بهره مند شود و این حق متضمن آزادی تغییر دین و یا عقیده و ایمان است.

مسیحیت2
نوع برخورد نهادهای امنیتی در زمان بازداشت و پس از آن با مسیحیان بازداشت شده چگونه است؟

بر اساس گزارش هایی که آمده، اصولا برخورد مامورین امنیتی با بازداشت شدگان مساله “تفتیش عقاید” است، دستگاههای حكومتی ایران، حتی به قوانین مكتوب خودشان در احترام هم احترامی نمی گذارند و حقوق انسانی را نقض می كنند!

بر طبق گزارشهایی كه منتشر شده و دکتر احمد شهید، گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز اشاره داشته، اصولا  در زمان بازداشت نومسیحیان در ایران؛ مامورین به اولین نكته ایی كه اشاره می كنند به اعتقادات و ایمان مسیحی این افراد است و فورا بطور شفاهی به آنان یادآوری می كنند كه “مرتد” هستند و بر اساس فقه و اصول اسلامی حكم ارتداد هم برای آن مجازات اعدام در نظر گرفته شده تا از این راه بتواند افكار و اعقادات این افراد را عوض كنند . (هر چند تحت فشارهای جهانی، چندی است که رژیم ایران از اجرای حکم اعدام نوکیشان مسیحی عقب نشینی کرده، اما در صدور آن، ابایی ندارد)

همچنین ماموران و نهادهای حكومتی ایران، وقتی بسیاری از ایمانداران در كلیساهای خانگی را بازداشت می كند بخاطر اینكه رنگ و مسئله دینی و مذهبی را از آن بگیرد شاهد بودیم كه برچسب و انگی سیاسی را به آنها زده كه امروز در بین جامعه ما به عناوین بسیار بدیهی و ساده ایی بر سر زبانهاست از قبیل : براندازی نرم، اقدام علیه امنیت ملی، تبلیغ علیه نظام، نشر اكاذیب، جاسوس صهیونیسم و …  بخوبی می توان حدس زد با این عناوین در بازداشتگاه ها چگونه رفتاری با نوکیشان مسیحی خواهد شد. البته موضوع قتلی های زنجیره ای و قتل کشیشانی چون مهدی دیباج، هایک هوسپیان و ….، از دیگر موارد جفا بر کلیسا در ایران بوده است.

امروز مسیحیان زیادی هم هستند که با وجود آزادی مشروط همچنان پرونده های مفتوح دارند و همچنان در حالت بلاتکلیف بسر می برند اغلب اینها تهدید می شوند که اگر ادامه خبرهای مسیحی شدنشان و یا پرونده آنها بشود ممکن است که پرونده ی آنها دوباره به جریان بیافتد .

اما انچه که رشد نگران کننده تری داشته است محدودیت های و  محاصره کلیساهای رسمی فارسی زبان بوده است در سال های اخیر گزارش های زیاد در مورد کلیساهای خانگی بود اما فشار بر کلیساهای رسمی نگران کننده تر بوده در این یکی دو سال اخیر از جمله آنها تعطیلی کلیساها و تلاش برای سلب مالکیت از املاک قانونی کلیساها بوده است . در اهواز کلیسا در آستانه ی کریسمس و هنگامی که آماده جشن میلاد مسیح می شدند با هجوم ماموران مواجه شد رهبران و کشیشان این کلیسا بازداشت شدند و بعد از مراحلی که برای دادگاه داشتند چندی پیش برای گذراندن حکم ی حبس احضار شدند .

 

نهاد اصلی که بازداشت مسیحیان را ترتیب می دهد، آیا نهادهای امنیتی و وزارت اطلاعات است یا قوه قضاییه؟

چه سپاه، چه وزارت اطلاعات، چه دستگاه قضایی. اما توجه كنید اصولا بازداشت شدگان هیچوقت نمی توانند تشخیص بدهند كه از سوی چه ارگان و یا سازمانی مورد بازخواست قرار گرفته اند چون گزارش شده وقتی مامورین به خانه های افراد می آیند، به گونه ای وارد خانه ها می شوند كه اگر شما بخواهید از آنان سوالی كنید و یا درخواست ارائه حكم و یا اینكه از سوی چه سازمانی مامور تفتیش و بازرسی خانه هستید، با بدترین اهانت ها و در پاره ای موارد با خشونت به افراد جواب می دهند و در بیشتر موارد هم افراد با لباس های شخصی هستند . هر وسیله شخصی فرد بازداشت شده را  كه فكر می كنند می تواند به عنوان مدرك از آن استفاده كرد ضبط می كنند و با خود می برند، از دفتر تلفن گرفته تا آلبوم عكس های خانوادگی . و خانواده و نزدیكان بازداشت شدگان هم حتی اجازه ندارند كه بپرسند فرد بازداشت شده را به كجا خواهید برد .معمولا با توجه به اتهام، افراد هم تا هفته ها و شاید ماهها از محل نگهداری این افراد كسی اطلاع نخواهد داشت.

 

خبرهایی مبنی بر عدم اجازه حضور مسیحیان فارسی زبان در برخی کلیساها منتشر شده است، دلیل این نوع برخورد با کلیساهای ایرانی چه چیزی است؟

یكی از قوانین نقض حقوق بشری كه متاسفانه در بسیاری از كشورهای اسلامی حاكم است، عدم اجازه ساخت كلیسا در آن كشورها برای پیروان مسیحی است . در ایران هم پس از پیروزی انقلاب اسلامی با فتوای بنیانگذار جمهوری اسلامی ساخت هرگونه كلیسا ممنوع اعلام شده است و تمام کلیساهای موجود، همه از قدیم بوده اند.

در ایران امروز، ما كلیسای ساختمانی كه با عنوان كلیسای ایرانیان مسیحی فارسی زبان نامگذاری شده باشد نداریم، بلکه تمامی کلیساهای موجود، برای مسیحی زادگانی چون ارامنه، آسوریان، کلدانی ها و امثالهم هستند، و نه فارسی زبان هایی که مسیحی زاده نبوده اند.

بعنوان مثال بسته شدن یکی از قدیمی ترین و بزرگترین کلیساهای جماعت ربانی واقع در خیابان تخت جمشید تهران(طالقانی) و بازداشت کشیش”روبرت آسوریان” رهبر گروه الهیات مسیحی آن کلیسا و ده تن از خادمان و حاضران در کلیسا، از نمونه های جفا بر مسیحیان فارسی زبان است.

011

امروز وضعیت نو مسیحیان ایرانی به مثابه مسیحیان اولیه در امپراطوری رم شباهت دارد و كلیسای ایران امروز به شكل كلیساهای خانگی  به رشد خود ادامه می دهد و بدور از هرگونه جنجالهای سیاسی به عبادت و پرستش خواهند پرداخت.

طبق گزارش های دریافتی حكومت هم در حال حاضر بقدری نگران این موضوع است كه متوقف ساختن رشد حركت “كلیساهای خانگی”را از اهداف اولیه خود قرار داده و ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد در سخنرانی در بین جمعی از مقامات كشوری بیان كردند كه به قلع و قمع جوانه های مسیحی خواهم پرداخت و گفت”من مسیحیت را در ایران متوقف خواهم كرد.”

در دوران روحانی نیز، این وضعیت ادامه داشته و طی دو سال گذشته، دهها نوکیش مسیحی در تهران، کرج، شیراز، رودهن و شهرهای دیگر بازداشت شده اند.

 

به نظر شما این برخوردها تا چه زمانی ادامه پیدا می کند؟

مسیحیان ایرانی فارسی زبان در راستای نشر كلام خدا به دنبال كسب حقوق انسانی خودشان هستند ، هویت ، به رسمیت شناختن جامعه بزرگ مسیحی فارسی زبان از سوی حكومت ، اشتغال به كار بدون در نظر گرفتن اعتقادات دینی، ازدواج مسیحی ، تحصیل مسیحیان ، آزادی پرستش، بنای كلیسای ایرانیان فارسی زبان در كشور و داشتن نمایندگانی از جامعه مسیحیان فارسی زبان در مجلس ایران و …

كه البته برای رسیدن به این آرمانها پر واضح است كه كلیسا باید دعا كند تا كه شرایط برای آن زمان از سوی خداوند مهیا شود. و به گمان من برای رسیدن به این اهداف و آرمانها و هویت كلیسای ایرانی باید بهای بسیاری ما ایمانداران بپردازیم . چرا كه تا وقتی در جامعه ای ایمانداران مسیحی وجود دارند جفا هم در كنار آن وجود خواهد داشت. كلام خدا می فرماید با گذشت زمان جفاها بر كلیسا بیشتر و بیشتر خواهد شد.

و در جای دیگری از كلام انجیل می خوانیم،زمانی فرا خواهد رسید كه مردم مسیحیان را مورد آزار و شكنجه و حتی به قتل می رسانند و با این عملشان گمان می كنند كه به خدا خدمت كرده اند.

 

آیا تلاشی برای آزادی مسیحیان بازداشتی در ایران از سوی مجامع بین المللی شکل گرفته است؟

خوشبختانه از بركت وجود اینترنت و عصر اطلاع رسانی، كلیه اخبار بطور چشمگیری در دنیا به زبانهای مختلف از سوی  فعالان حقوق بشر و یا شبكه های خبری معتبر همزمان ترجمه و منتشر می شود . و در خصوص حقوق بشر و نقض آن از سوی جمهوری اسلامی كماكان همه ما در این زمینه مطلع هستیم .

تاکنون، افراد زيادی در ایران تحت عنوان «مرتد»  کشته و دستگير و در مواردی هم حتی کیفر خواست حکم اعدام نیز در اين زمينه صادر شده که اين مسئله همواره مورد اعتراض شديد مراجع حقوق بشری قرار گرفته و بواسطه آن دولت ایران مورد نکوهش قرار گرفت.

همچنین دهها مسیحی زندانی که مورد شکنجه و تحقیر و بازداشت و حبس قرار گرفته و از حقوق اجتماعی محروم شده اند.

در خصوص آزار و اذیت مسیحیان در ایران ، یك موسسه مسیحی كه اخبار و گزارش های مربوط به امور مسیحیان را درسطح بین المللی منتشر می کند. ایران را از نظر آزار مسیحیان در جهان در” رتبه سوم” قرارداده و کمیسیون آزادی بین المللی ادیان ، که نهادی است مستقر در آمریکا، جمهوری اسلامی را از جمله کشورهایی معرفی کرده که “باعث نگرانی ویژه” شده اند.

در این زمینه نیز در سال جاری اتحادیه اروپا به مراتب نگرانی خودش را در مورد نقض آشكار حقوق بشر و بخصوص در مورد گروههای دینی اعلام داشته و همچنین در گزارشی كه از سوی وزارت خارجه امریكا منتشر شد در آنجا هم وضع آزادی های مذهبی را به مراتب بدتر از سالهای گذشته اعلام كرده و به این مسئله اشاره می كند كه جمهوری اسلامی فضایی تهدید كننده برای گروههای دینی غیر شیعی ،مسیحیان فارسی زبان و بهائیان ایجاد كرده است.

download

امروز بر طبق آمارهای غیر رسمی هزاران مسیحی فارسی زبان در قالب كلیساهای خانگی در سراسر كشور وجود دارند كه بسیاری از آنان بدلیل اختناق موجود از بیان ابراز ایمان خود به مسیحیت خودداری می كنند و بیش از ۱۵۰ كلیسای فارسی زبان در سراسر دنیا در حال خدمت بین مسیحیان فارسی زبان است.

من همین جا از مجامع جهانی، مراکز آکادمیک، نهادهای حقوق بشری و همچنین افکار عمومی در غرب می خواهم که نسبت به موضوع حقوق بشر در ایران و به ویژه مسیحیان بازداشتی حساسیت و نگاهی انسانی داشته باشند و نگذارند آئها فراموش شوند.

 

توجه به تصویب لایحه جدید مجازات اسلامی، وضعیت ادیان دیگر در ایران و به ویژه مسیحیان را چطور می بینید؟ همچنین تاثیر این لایحه بر اصل آزادی بیان و عقیده چگونه است؟

قبل از پاسخ به این سوال باید این پرسش را مطرح كرد كه، چه ضرورتی وجود داشته كه جمهوری اسلامی بعد از ۳۰ سال تصمیم بر آن گرفت مجازات ” اعدام” را برای كسانی كه از ادیان دیگر به دین و یا آئین دیگری می گروند قانونی كند ؟

تصویب كلیات لایحه قانون مجازات های اسلامی از سوی نمایندگان مجلس می تواند عواقب وخیمی را برای مسیحیان فارسی زبان و بهائیان ساكن در ایران داشته باشد در بخشی از این لایحه یعنی ماده 225 مجازات اسلامی به این موضوع  اشاره دارد كه مسلمانانی كه به ادیان دیگر بگروند با مجازات اعدام مواجه خواهند شد.

اما وضع این قوانین برای مسیحیان گونه ای دیگر است بسیاری از رهبران كلیساهای خانگی معتقدند كه این نوع سختگیریها باعث می شود كه مسیحیان در ایمان قویتر گردند و این آزمایش ایمان است و این فشارها در حقیقت تاثیر معكوسی خواهد داشت چرا كه هیچ چیزی نمی تواند روند رو به گسترش مسیحیت را در ایران بگیرد.

امروز حكومت بدلیل هراس از گسترش گرایش های غیر اسلامی  در جامعه اقدام به تصویب این قانون كرده است و در عمل می بیند كه ۳۰ سال حكومت با شعار عدالت و رافت اسلامی نتوانسته پاسخگوی نیاز مردم باشد .

اگر چنانچه این قانون به تصویب نهایی برسد و مورد موافقت شورای نگهبان هم قرار بگیرد و سپس به شكل قانون در بیاید این به منزله تعدی شدید به آزادی دین و اعتقادات و همچنین ناقض اصل ۱۸ پیمان بین المللی حقوق مدنی و سیاسی خواهد بود و نقض تعهدات جمهوری اسلامی به كنوانسیون های بین المللی حقوق بشراست .

203 thoughts on “آنچه بر نوکیشان مسیحی در ایران می گذرد

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.